Cesta z pole, do čaje

.

Ráno vstanu, uvařím si čaj a hodím si do něho
·        jednu molekulu glukózy
·        jednu molekulu fruktózy.

Myslím, že nejen chemikům je jasné, že jsem si svůj životabudič právě osladila.Ačkoliv je cukr v dnešní době tak trochu zatracovaný, určitě naše stoly neopustí. Jen málokterý člověk si dovede odepřít to potěšení, aby si, čas od času, osladil život.
K tomu může použít cukr třtinový – vyrábí se z cukrové třtiny. Nebo cukr řepný – k jeho výrobě se používá cukrová řepa.
pocukrované vanilkové rohlíčky
Pokud projdeme všemi technologickými postupy výroby řepného cukru, bude to vypadat docela složitě.
1.     Nejprve je potřeba řepu vypěstovat a sklidit.
2.     Pokud už ji máme pod střechou, důkladně ji vypereme a zbavíme všech nečistot.
3.     Jednotlivé bulvy nařežeme na úzké proužky neboli řízky.
4.     Nakrájené proužky uložíme do difuzérů, kde se z nich bude louhovat očekávaný cukr.
5.     Cukernou šťávu poté vyčistíme a filtrujeme.
6.     Přidáním vápna a působením oxidu uhličitého, ji budeme čeřit.
Celý proces opakujeme ještě dvakrát, až třikrát.Nakonec šťávu vaříme, čímž docílíme jejího zhoustnutí. Ve vakuovém stroji ji proměníme v krystaly. 

.


Ani odpad nepřijde nazmar

Co s vedlejšími produkty?Vylouhované plátky řepy poslouží jako krmivo pro dobytek
Melasa – ošklivě páchnoucí sirup zbylý po čistění, se používá
–         k výrobě lihu
–         kvasnic
–         některých nápojů
Největšími producenty cukru jsou
·        Brazílie
·        Indie
·        Čína.

cukr kostkový
Cukr dříve a dnes

Dříve si musely hospodyňky cukr odsekávat z homolí. Bylo to docela náročné a často při tom docházelo k úrazům. Proto, dačický cukrovarník Jakub Kryštof Rad roku 1841, uzpůsobil cukr do úhledných kostiček.
Dnes si můžeme koupit
–         hrubý nebo jemnější krystal, či drcenou krupici – vhodné ke slazení nápojů, pečení zákusků, slazení omáček a polévek
–         jemně mletou moučku – obalování vánočního cukroví, cukrování bábovek

Cesta z pole, do čaje
4.3 (85%)4
.